КМДА Київська міська державна адміністрація


5 червня 2019

IT-технології, креативні індустрії та деякі види промисловості сприятимуть розвитку Києва

IT-технології, креативні індустрії та деякі види промисловості як смарт-вектори визначено шляхом аналізу регіонального контексту та інноваційного потенціалу столиці, проведеного ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України». Як найбільш інноваційні галузі економіки столиці, вони можуть дати місту найбільший соціальний та економічний ефект, а отже сприятимуть промоції столичних виробників на внутрішніх та світових ринках.

Про їхні перспективи розвитку, бар’єри та конкурентні переваги йшлося під час конференції Kyiv Smart Tracks, що відбулась днями у столиці.

«Наразі саме ці напрями розглядаються як ті, що потенційно визначатимуть смарт-спеціалізацію столиці та можуть бути покладені в основу нової Стратегії розвитку міста Києва. Тому сьогодні ми, фактично, закладаємо основу соціально-економічного розвитку столиці на наступні роки», – зазначила під час конференції директорка Департаменту економіки та інвестицій КМДА Наталія Мельник.

У рамках конференції відбулись секторальні дискусії за участю галузевих експертів. За словами директора Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрія Назарова, минулого року експорт комп’ютерних та інформаційних послуг Києва склав 1,4 млрд дол. США або 40% від загальної суми.

«Місто, яке демонструє такий економічний успіх ІТ-сфери, обов’язково має використовувати цифрові технології для створення розумного середовища. Ми активно рухаємося в цьому напрямі. Завдяки реалізації концепції Kyiv Smart City кияни вже відчувають переваги, які надає використання інноваційних рішень. Це доступні електронні послуги, якісна робота міських служб, безпечне та комфортне середовище», – сказав він.

Кілька останніх років Київ впевнено тримає лідерство за кількістю та масштабністю культурно-масових заходів. Більшість з них вже стали прикметною ознакою столиці – Книжковий Арсенал, Ukrainian Fashion Week, Kyiv Art Week, Anne de Kyiv Fest та інші. Креативні індустрії формують високу додану вартість. За словами експертів, у створенні одного продукту часто задіяні digital-технології, кіно та телевиробництво, анімація, медіа, дизайн, видавнича діяльність тощо. За рівнем розвитку креативних індустрій Київ навіть випереджає більшість європейських міст, переконані фахівці.

Як зауважила директорка Департаменту культури КМДА Діана Попова під час галузевої дискусії, в контексті перетворення Києва на культурну столицю тема розвитку креативних індустрій є неабияк актуальною.

«Культура є величезним сегментом економіки і має неабиякий вплив на життя кожного. Ми щодня створюємо сучасне європейське місто. Тому визначення креативних індустрій одним із векторів смарт-спеціалізації Києва дасть можливість розгорнути широку діяльність і безпосередньо формувати соціально-економічний розвиток столиці та країни в цілому», – зазначила Діана Попова.

На думку учасників панельної дискусії, присвяченій розвитку промисловості міста Києва, потужна база наукових розробок столичних науково-виробничих інститутів, впроваджена в промислове виробництво та управління міським господарством, здатна сприяти вирішенню нагальних проблем галузі та надасть значний поштовх до розвитку міста.

«Розробка Стратегії розвитку міста Києва на засадах смарт-спеціалізації дозволить столиці залучати кошти секторальної підтримки ЄС та державного бюджету. Вони будуть спрямовані на реалізацію міських інфраструктурних проектів з метою підвищення конкурентоспроможності столиці не лише на рівні країни, але і далеко за її межами», – підкреслила директорка Департаменту економіки та інвестицій КМДА Наталія Мельник.

Участь у заході взяли також представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства культури, Міністерства освіти та науки України, Київської міської державної адміністрації, команди підтримки реформ, програми «U-LEAD з Європою», галузевих асоціацій та провідні експерти.

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.