КМДА Київська міська державна адміністрація


20 березня 2020

Київ – лідер серед регіонів за результатами рейтингової оцінки за 2019 рік

Місто Київ вже п’ять років поспіль – від початку проведення моніторингу соціально-економічного розвитку та рейтингування – посідає перше місце серед регіонів України. Про це повідомили в Департаменті економіки та інвестицій КМДА.

 

За результатами рейтингової оцінки регіонів за 2019 рік місто Київ посідає перше місце за показниками інвестиційно-інноваційного розвитку та зовнішньоекономічної співпраці, фінансової самодостатності, відновлювальної енергетики та енергоефективності. За економічною ефективністю та показниками ринку праці столиця входить в трійку лідерів.

 

За даними моніторингу соціально-економічного розвитку регіонів за січень-грудень 2019 року, обсяг капітальних інвестицій в розрахунку на одного киянина становив 61,0 тис грн,прямих іноземних інвестицій – 6,6 тис. дол. США та експорту – 4,2 тис дол. США, що є найвищими показниками в Україні.

Доходи бюджету міста Києва у 2019 році зросли на 118,9%. Значно збільшилась також середня заробітна плата киян – до 15,4 тис грн. Складовою фінансової самостійності є також найнижчій серед регіонів темп росту податкового боргу в місті Києві – 104,1% порівняно, наприклад, до Дніпропетровської області з показником 140,2%, що є середнім по Україні.

За рахунок найвищої частки бюджетних установ, якими було укладено енергосервісні договори (1,76%) та великої частки багатоквартирних будинків, оснащених приладами обліку теплової енергії (85,4%) Київ посів перше місце за напрямом «Відновлювальної енергетики та енергоефективності».

Найбільший обсяг виконаних будівельних робіт у розрахунку на одну особу (14,3 тис. грн), значний обсяг реалізованої промислової продукції у розрахунку на одну особу (78,7 тис грн.), а також вищий за середній по Україні індекс будівельної продукції (126,1%) забезпечив Києву місце в трійці лідерів серед регіонів України поряд з Вінницькою та Дніпропетровською областями за напрямом «Економічна ефективність».

За даними 2019 року в столиці 63,2% населення у віці 15-70 років - працевлаштоване. Таким чином, в Києві серед інших регіонів зафіксовано один з найнижчих рівнів безробіття. За методологією МОП він становить 5,7%. Частка заборгованості із виплати заробітної плати у фонді оплати праці у 2019 році в столиці складає не більше 0,9%. Це дозволило місту Києву зайняти третє місце за показниками ефективності ринку праці після Київської та Дніпропетровської областей.

Оцінка здійснена на підставі наявних даних офіційної статистики та інформації центральних та місцевих органів виконавчої влади
за 27 показниками, що характеризують ситуацію за 6 напрямами у різних сферах соціально-економічного розвитку регіонів
https://bit.ly/2QzphlT



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.