КМДА Київська міська державна адміністрація


22 листопада 2021

Проєкт Плану дій Зелене місто для міста Києва презентовано громадськості та широкому колу експертів

Проєкт Плану дій Зелене місто для міста Києва презентовано громадськості та широкому колу експертів

Широкому колу експертів та громадськості презентували проєкт Плану дій «Зелене місто» (ПДЗМ). Захід відбувся в онлайн-форматі на платформі Zoom. Участь у заході взяли представники громадських та міжнародних організацій, структурних підрозділів КМДА, бізнес-організацій, комунальних підприємств та установ, засобів масової інформації, а також науковці та освітяни. Загалом, захід об’єднав понад 120 учасників.

Модератором заходу виступила директорка Департаменту економіки та інвестицій КМДА Наталія Мельник, яка є керівником робочої групи координаційної ради з розробки Плану дій «Зелене місто» для Києва. Відкриваючи захід, вона подякувала від імені Київської міської державної адміністрації за активну участь партнерам, громадськості, експертам, які працювали над проєктом та зробили його можливим.

«Наша мета сьогодні – привернути увагу до оприлюдненого документу для письмових зауважень та коментарів на етапі фінального доопрацювання Плану перед поданням на затвердження Координаційної ради з розробки ПДЗМ та Київської міської ради», – зауважила Наталія Мельник.

За її словами, незважаючи на те, що розробка Стратегії розвитку міста Києва до 2035 року відбувається паралельно, ці два проєкти документів практично на 90% корелюються між собою. Особливо стосовно базової лінії, на якій наразі перебуває Київ, та щодо очікуваного покращення відповідних показників якості води, повітря та ґрунтів, зелених зон у місті, зниження рівня парникових газів, адаптації міст до кліматичних змін тощо.

Із вітальним словом до учасників зібрання звернувся також заступник керівника офісу ЄБРР в Україні Марк Магалецький. Він, зокрема, зазначив про те, що Банк сподівається на отримання якісного та корисного Плану дій для міста Києва та очікує від фінальної зустрічі активний зворотній зв’язок та підтримку напрацьованого документу, який представлятиме консенсус інтересів усіх зацікавлених сторін.

Фінансову підтримку у розробленні Плану дій надав уряд Швеції, що дало можливість залучити міжнародну експертизу для підготовки обґрунтованого стратегічного інвестиційного плану, який відповідає міжнародним вимогам фінансових інституцій, та зрештою – дасть можливість залучити ресурси для вирішення місцевих та глобальних екологічних проблем.

За словами представника Посольства Швеції та Національного програмного координатора проектів (Програма з питань довкілля, клімату та енергоефективності) Ярослава Мелеха, Швеція відома у світі як чемпіон сталого розвитку. Посольству приємно підтримувати такі ініціативи як Плани дій ЄБРР «Зелені міста».

«ПДЗМ є дуже важливими. У стратегічних урядових документах України вперше згадується питання кліматичної нейтральності, що однозначно має підсилити спроможність таких проектів як ПДЗМ. Зі свого боку уряд Швеції підтримує ці напрями. Отже, сподіваємось, що ПДЗМ для Києва вийде на конструктивні рішення, які закладуть основу для наступних проектів», – зазначив Ярослав Мелех.

Презентували проєкт Плану дій «Зелене місто» для міста Києва директор проекту Стівен Фрейзер та команда секторальних консультантів компанії АТКІНС. Розробці проєкту документу передувала оцінка екологічних показників міста Києва, визначено пріоритети викликів, візію та завдання. Далі було означено шляхи подолання викликів і, власне, розроблено ПДЗМ.

План дій «Зелене місто» для Києва має сприяти вирішенню нагальних екологічних питань у таких секторах, як: транспорт і мобільність, енергетика та теплопостачання, водопостачання та водовідведення, управління відходами, стійкість та природоорієнтовані рішення, смарт-сіті та управління даними. Проєктом документу для вирішення цих питань передбачено впровадження 20 пакетних інклюзивних заходів та залучення орієнтовно 2,5 млрд євро. Передбачається, що реалізація заходів відбуватиметься за підтримки ЄБРР та стейкхолдерів. Відстеження прогресу виконання завдань здійснюватиметься через системи моніторингу та оцінки.

Таким чином, протягом наступних двох тижнів до 6 грудня письмові зауваження та коментарі приймаються  на електронну адресу Департаменту економіки та інвестицій КМДА [email protected]

Після доопрацювання проєкту ПДЗМ за результатами публічних консультацій відбудеться засідання Координаційної ради з розробки Плану дій «Зелене місто» для Києва. Після схвалення Координаціною радою документ передається для підготовки проєкту рішення Київської міської ради про затвердження Плану дій «Зелене місто» та запуску процедури погодження документу з суб’єктами – структурними підрозділами КМДА та профільними постійними комісіями в Київраді.

Після погодження документу, проєкт ПДЗМ вноситься на розгляд депутатів під час пленарного засідання Київської міської ради.

Ознайомитись із проєктом Плану дій Зелене місто можна за посиланням https://bit.ly/3czjozr.

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.