КМДА Київська міська державна адміністрація


27 травня 2022

У столиці відновлюється економіка після суттєвого скорочення від початку нового етапу війни

У столиці відновлюється економіка після суттєвого скорочення від початку нового етапу війни

Від початку нового етапу війни у столиці суттєвого скорочення зазнали оптова та роздрібна торгівля, промисловість і транспорт. Деяка економічна діяльність, зокрема будівництво, операції з нерухомим майном, професійна, наукова та технічна діяльність, зупинились повністю. Разом із тим сфера інформаційних технологій не зазнала суттєвих збитків і, очікувано, виявилась найбільш стійкою. Про це повідомив Департамент економіки та інвестицій КМДА.

Найбільше скорочення основних сфер економіки відбулось в перший місяць широкомасштабного вторгнення. Діяльність у галузях торгівлі, промисловості, будівництві та транспорті  значно скоротилась через значний відтік робочої сили та закриття підприємств у зв’язку із близькістю до територій активних воєнних дій. Крім того, було зруйновано ланцюги постачання продукції, значно обмежено логістику, втрачено ринки збуту, зменшилась купівельна спроможність населення. Через руйнування внаслідок ворожих обстрілів з’явився дефіцит пристосованих складських приміщень для зберігання продукції. Попри державне регулювання цін, значно зросли ціни на продукти та лікарські засоби.

Воєнні дії, порушення логістики, дефіцит поставок та виробництва деяких товарних груп призвели до значного зростання індексу споживчих цін, який у січні-квітні 2022 року в Києві становив 112,5%, у той час як споживчі ціни за весь 2021 рік зросли на 10%.

Значні втрати і на ринку праці – як наслідок мобілізації, закриття та призупинення діяльності підприємств, а також через тимчасове переселення мешканців міста в інші регіони та виїзд за кордон.

У Києві, за даними з відкритих джерел,  кількість вільних вакансій за три місяці скоротилася в 7,5 рази – з 21,6 тис. станом на 22.02.2022 до 2,9 тис. – на 17.05.2022. Уже в середині травня на кожну вакансію в середньому припадало 17 претендентів.

Разом із тим упродовж кінця квітня – початку травня поступове відновлювався попит на робочу силу. Це стосується переважно ІТ-сфери, торгівлі, логістики, надання послуг та робітничих професій. Кількість вакансій з кінця березня зросла в 2,3 рази – з 1,2 тис. до 2,9 тис.

Наразі ІТ-галузь лишається однією із небагатьох, яка не зазнала значного негативного впливу, і очікувано виявилася найбільш стійкою. Цьому також сприяв досвід роботи в умовах карантину. Наразі спостерігається зміна регіональної структури ІТ-галузі. Якщо до початку війни найбільшими ІТ-кластерами були Київ та Харків, то сьогодні більшість ІТ-компаній перемістилися у західні регіони, зокрема до Львова.

Із третьої декади березня, після відведення військ російської федерації з Київської області, почалося відновлення роботи торгових роздрібних мереж та будівництва. У зв’язку з масовим поверненням мешканців до Києва збільшився попит на продовольчі товари. Завдяки ремонту пошкоджених у передмісті доріг частково відновлено розірвані ланцюги постачання. Це сприяло відновленню роботи підприємств харчової промисловості. Крім того, відновлюють роботу підприємства машинобудування, зокрема ті, що задіяні у сфері військово-промислового комплексу, фармацевтичної галузі (завдяки зростанню попиту на фармацевтичні продукти і препарати для армії та лікарень), а також легкої промисловості – через збільшення державних замовлень для забезпечення армії.

Разом із тим, за попередніми прогнозами скорочення валового регіонального продукту Києва у 2022 році очікується в межах 33-35%. Зокрема, роздрібний торговельний оборот скоротиться на 15-20%, промислове виробництво – на 30-40%, експорт товарів – на 70-80%. Через невизначеність загальної макроекономічної ситуації у країні та побоювання іноземних інвесторів щодо повторних бойових дій та/або руйнувань у ході ракетних обстрілів Київ недоотримає понад 70% прямих інвестицій. Капітальні інвестиції  за середньозваженою оцінкою можуть  просісти на 55-60%.

Стримувати розвиток економіки буде також зменшення середньої заробітної плати порівняно з 2021 роком на 10-15% та становитиме 19,5-20 тис. грн.

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.