Головна  →  Новини  →  15 січня 2020

24 мільярди на розвиток міста: як у столиці розвиватимуть інфраструктуру та підтримуватимуть бізнес

24 мільярди на розвиток міста: як у столиці розвиватимуть інфраструктуру та підтримуватимуть бізнес

На останній цьогорічній сесії Київради депутати «під ялиночку» підтримали два документи, які необхідні для розвитку економіки столиці, – затвердили План заходів на 2019-2020 роки з реалізації Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року та схвалили напрямки смарт-спеціалізації для столиці.

Про ці документи розповіла «Вечірньому Києву» директорка Департаменту економіки та інвестицій КМДА Наталія Мельник.

 

- Зміни Плану заходів на 2019-2020 рік Київрада прийняла наприкінці 2019 року. Чи не вплинула така затримка погодження документу на його реалізацію?

 

Насамперед хочу нагадати, що у переліку заходів у нас 72 проєкти розвитку, орієнтовна вартість яких становить 23 мільярди гривень. Плани до Стратегії періодично оновлюються. Затверджений Київрадою План максимально відповідає можливостям бюджету. У порівнянні з документами, які затверджували у минулі роки, цей найбільш реалістичний і збалансований.

 

- Що найбільше змінилося у документі?

 

–  В новому документі відображені тільки ті заходи, які гарантовано будуть реалізовані та на які передбачене фінансування.

 

- А чи є програми, на які цього разу збільшили фінансування?

 

При прийнятті Бюджету і Програми соціально-економічного розвитку столиці на 2020 рік, ми врахували депутатські зауваження і пропозиції, відтак кошторис зріс ще на мільярд – майже 24 мільярди загалом. Збільшили кошти на «найчутливіші» галузі  – транспорт, житлове господарство, освіту, охорону здоров’я та безпеку. Це проєкти розвитку, що включені до Програми «Підвищення комфорту життя мешканців міста Києва». На їх реалізацію передбачено 22 млрд 416 млн грн.

 

- Стратегія розвитку Києва на наступний період та План заходів з її реалізації  розроблятиметься із врахуванням Київської агломерації?

 

Насамперед, звичайно, це документ для Києва. Але подивіться, як розвиваються зараз міста-супутники. Вони діють, насамперед, у своїх короткострокових інтересах. Водночас рівень надання медичних, освітній, адміністративних послуг дуже відрізняється від столичного. Крім того, у нас щодня 500-700 тисяч людей «мігрують» до столиці на роботу з області. Приміські території не мають фінансових можливостей на розвиток соціальної інфраструктури, тож ми готові допомагати з вигодою для усіх.

Крім того, створення агломерації враховано в проєкті Генерального плану Києва до 2040 року. На найближчому засіданні керівного комітету по розробці Стратегії ми маємо вирішити – Стратегію розробляємо до 2035 року, чи до 2040 року. Я особисто підтримую останній варіант. Генплан і Стратегія розвитку міста до 2040 року. Це було б цілком логічно.

Проте сьогодні немає відповідного законодавства для агломерації, і столиця наразі створює асоціацію. Водночас наші іноземні колеги кажуть, що без відповідного закону розвивати агломерації дуже складно. Тож чекаємо підтримки від Верховної Ради.

 

Повний текст інтерв'ю читайте на сторінці видання «Вечірній Київ» (https://vechirniy.kyiv.ua/news/24-mil-yardy-na-rozvytok-mista-yak-u-stolytsi-rozvyvatymut-infrastrukturu-ta-pidtrymuvatymut-biznes)

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

КНДУ «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста»