КМДА Київська міська державна адміністрація


12 березня 2020

Встановлення плати за доступ до міської інфраструктури для операторів відкриває шлях до впровадження зв’язку 4G у метро – Наталія Мельник

Депутати Київради підтримали рішення про встановлення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, енергетики, кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільної мережі комунальної власності територіальної громади міста Києва. Про це повідомила директорка Департаменту економіки та інвестицій КМДА Наталія Мельник.
«Для розвитку справедливої конкуренції на ринку телекомунікаційних послуг необхідно було створити належні умови. Сьогодні, завдяки рішенню депутатів Київради, це питання фактично врегульоване», – зазначила Наталія Мельник.
Вона додала, що прийняття рішення дасть можливість впровадити в столиці новітні інформаційні та телекомунікаційні технології, у тому числі, реалізувати проєкт із впровадження зв’язку 4G у київському метрополітені.
За словами депутата Київради Антона Дрєпіна, який є автором проєкту рішення, встановлення плати за доступ до елементів міської інфраструктури для операторів та провайдерів встановлює чесні та прозорі правила на ринку.
«Оператори нарешті зможуть запустити 4G в метро, уклавши договори про доступ напряму з КП «Київський метрополітен». У цілому, рішення дозволить ефективно використовувати елементи міської інфраструктури», – зазначив він.
Рішення Київради визначає способи контролю за дотриманням підприємствами комунальної власності вимог законодавства щодо забезпечення на договірній основі безперешкодного доступу операторів та провайдерів телекомунікацій до інфраструктури об’єктів доступу. Також контролюватимуть і правильність обрахування плати за доступ, а ще організацію недискримінаційного доступу до інфраструктури об’єктів доступу комунальної власності.
Розмір плати за доступ до міської інфраструктури для операторів інформаційно-комунікаційних технологій визначається комунальними підприємствами, установами, організаціями згідно з Методиками визначення плати, затверджених відповідними державними органами. Крім того, розмір плати не може перевищувати граничний розмір, встановлений статтею 17 ЗУ «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж».
«На сьогодні налічується близько 30 комунальних підприємств, на балансі яких знаходиться майно комунальної власності, де розміщено обладнання операторів та провайдерів», – повідомила директорка Департаменту економіки та інвестицій КМДА Наталія Мельник.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.