Головна  →  Новини  →  10 вересня 2020

Наталія Мельник: Для реалізації масштабних проєктів спершу треба об’єднатися в агломерацію

Наталія Мельник: Для реалізації масштабних проєктів спершу треба об’єднатися в агломерацію

Департамент економіки та інвестицій – це такий собі центр прийняття фінансово-економічних рішень КМДА. Тут займаються стратегічним плануванням, програмами соціально-економічного розвитку на коротку й середньострокову перспективу, моніторять і погоджують міські цільові програми, шукають кредити на потреби міста, латають у міському господарстві «дірки» за потреби… Зараз тут готуються до осіннього інвестиційного форуму, що має пройти невдовзі у столиці. Директорка запевняє: зроблять все можливе, аби заходи відбулися, спікери, здорові та неушкоджені, виступили. А столичні житлово-комунальне господарство, еко-проєкти та креативні індустрії отримали інвестиції.

ТОП КИЇВСЬКИХ МОЖЛИВОСТЕЙ

Пані Наталю, як тривалий карантин вплинув на плани і бюджет Києва?

- Дійсно вплинув – на виконання бюджету і на всі плани поточного року. Рівень сплати податків опустився наразі до показників минулого року.

А повинен був зрости?

- Так, відсотків на 10. Та намагаємося всі масштабні проєкти, заплановані на 2020-й, фінансувати. Хоча вже маємо дефіцит бюджету 1,5 млрд грн, і якщо нам не дозволять залучити кредитні кошти, то доведеться скоротити на цю суму капітальні видатки. А от соціальна сфера у нас в пріоритеті, це захищені статті. Навіть вдалося збільшити оплату праці соціальних працівників, у яких побільшало роботи в умовах карантину.

За останні місяці майже подвоїлась кількість зареєстрованих безробітних у місті – до 33,1 тис. осіб. На 8% скоротився обсяг промисловості, яка у Києві, відверто, і так не надто розвинена. На багатьох об’єктах будівництва забудовники сповільнили роботи. Підприємці законодавчо звільнені від сплати податку на нерухомість, податку на землю, а в Києві ще й додатково – від сплати за оренду комунального майна, за розміщення реклами. До сумного зменшився обсяг прямих іноземних інвестицій. Тож надходження до бюджету міста значно скоротились, і це значно ускладнює його можливості реалізувати задуми.

Криза завжди породжує додаткові потреби. І соціальні програми треба підтримувати, і бізнес. Коли коштів обмаль, чим пожертвуємо?

- У нас все працює в плановому режимі, просто відкладені проєкти, що мали стартувати цього року. Таких чимало, але вони не критичні. А все, що планували ввести в експлуатацію, завершити у 2020-му, реалізовується – асфальтування дворів, капремонт житлового фонду та парків тощо. У Солом’янському районі завершується реконструкція школи, триває будівництво дитсадка на Радунській (Троєщина). Закінчуються роботи на кількох об’єктах у Святошинському районі. Продовжується оновлення дорожньої інфраструктури. Але, гадаю, відчутнішими проблеми стануть восени, десь з жовтня. Якщо не отримаємо позику на покриття дефіциту бюджету.

Восени почнеться опалювальний сезон, кияни почнуть нарощувати борг перед комунальниками?

- Рівень оплати комунальних послуг в Києві досить високий порівняно з іншими регіонами. Все ж таки середня зарплата у столиці вища, ніж середня по Україні (наразі становить близько 16,4 тис. грн). І рівень оплати комунальних послуг – практично 100%. І комунальні підприємства-постачальники послуг навіть дякували нещодавно споживачам за те, що вчасно сплачують. Від карантинних обмежень насправді найбільше страждають комунальні транспортні підприємства. Кількість перевезень скоротилася порівняно з 2019 роком на 46%, тобто майже вдвічі. Певні обмеження діють досі, збитки двох підприємств вже сягають мільярда гривень, і це ще не кінець.

А інвестиційний форум у Києві, запланований на 10 вересня, буде?

- Сподіваюся, відбудеться. Тримаємо пальці схрещеними, як-то кажуть.

Кого на ньому чекаємо? Яка мета Києва на цьому заході?

- Форум планується в новому форматі: поєднаємо онлайн-включення міжнародних експертів і представників європейських міст та регіонів з оффлайн-виступами. Зараз ми активно співпрацюємо з посольствами щодо присутності спікерів на форумі. Ми їм дуже вдячні за допомогу. Форум відбудеться з дотриманням всіх вимог та рекомендацій уряду щодо протиепідемічних заходів.

Повну версію інтерв’ю читайте за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-kyiv/3096104-natalia-melnik-direktor-departamentu-ekonomiki-ta-investicij-kmda.html

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

КНДУ «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста»