КМДА Київська міська державна адміністрація


12 лютого 2021

2021 – Міжнародний рік креативної економіки та сталого розвитку

2021 – Міжнародний рік креативної економіки та сталого розвитку

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй визначила 2021 рік Міжнародним роком креативної економіки та сталого розвитку. Про це йдеться в резолюції, прийнятій на 74-ій сесії організації. В документі, зокрема, наголошується на важливості створення умов для розвитку креативної економіки, розвитку людського капіталу та підтримці країн, що розвиваються у диверсифікації виробництва та експорту.

Як зазначається в документі, основним джерелом розвитку креативної економіки є людський капітал та інвестиції в нього. Для його прогресу надважливе значення мають знання та навички населення щодо сталого розвитку та екологічного способу життя, прав людини, гендерної рівності, пропаганди культури і миру, розуміння цінності культурного різноманіття.

Важливим також є захист прав інтелектуальної власності, ріст цифрових технологій, інноваційної та цифрової економіки, електронної торгівлі, створення інформаційної інфраструктури і збільшення обсягу державних та приватних інвестицій в креативні галузі.

В резолюції, серед іншого, наголошується на особливому значенні синергії підприємства та творчості. Креативний бізнес має неабияке соціальне значення, адже допомагає вирішувати нагальні суспільні проблеми, формує нові цінності та є важливою частиною трансформації міст. Інвестиції у творчий бізнес значно підсилюють ці ефекти.

Креативні індустрії у всьому світі є рушієм економіки та генератором понад 2 млрд доларів, забезпечуючи робочими місцями 29,5 млн людей.

Наразі на види економічної діяльності, які належать до креативних індустрій в м. Києві припадає п’ята частина ВРП (21% валового регіонального продукту), частка зайнятих у ній досягла 18%, а темпи зростання вдвічі перевищують темпи зростання сфери послуг і в тричі - темпи зростання сфери промислового виробництва. При цьому, частки видів діяльності креативної індустрії столиці у загальному обсязі валової доданої вартості України становлять 38-77%.

Таким чином, креативні індустрії є одним із смарт-векторів столичної економіки, розвиток яких надаватимуть місту найбільший економічний і соціальний ефект.

Нагадаємо, Департаментом економіки та інвестицій КМДА у травні 2019 року проведено ґрунтовне дослідження, яке визначило смарт-вектори та оцінено їхні можливості для стимулювання розвитку міста Києва. Заходи щодо підтримки розвитку креативних індустрій передбачені Програмою економічного і соціального розвитку міста Києва на 2021-2023 роки.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.