Головна  →  Новини  →  5 березня 2021

Підсумки соціально-економічного розвитку 2020 року: в Києві збільшився оборот роздрібної торгівлі за рахунок відновлення внутрішнього попиту

Підсумки соціально-економічного розвитку 2020 року: в Києві збільшився оборот роздрібної торгівлі за рахунок відновлення внутрішнього попиту

За останніми звітними даними в столиці у 2020 році спостерігалось зростання обороту роздрібної торгівлі та середньомісячної заробітної плати. Натомість значно скоротилось промислове виробництво, обсяг капітальних інвестицій та виконаних будівельних робіт, а також експортно-імпортні операції. Про підсумки соціально-економічного розвитку міста Києва за 2020 рік повідомив Департамент економіки та інвестицій КМДА.

Так, завдяки відновленню внутрішнього попиту та поступовому поліпшенню споживчих настроїв киян на 9,4% зріс оборот роздрібної торгівлі. Він становив 237,9 млрд грн або 19,7% загальнодержавного обсягу. Крім того, на 8,3% зросла середньомісячна заробітна плата до рівня 17 086 грн, що в 1,5 рази перевищує показник по Україні – 11 591 грн.

Разом з тим, обсяги виробництва підприємств переробної промисловості скоротились на 6,6%, що спричинило скорочення індексу промислового виробництва на 2,3%. По Україні цей показник становить 4,5%.

Через перенасиченість ринку житлової нерухомості та невисоку купівельну спроможність населення на 2,2% або 42,9 млрд грн скоротився обсяг будівельних робіт. Загалом обсяг будівництва в столиці скоротився на 21,3%.

У зв’язку із введенням тимчасових обмежуваних заходів через COVID-19, підприємства та організації вимушені були заощаджувати кошти. Зменшилась також частка коштів інвесторів-нерезидентів. Це зумовило зменшення обсягу  капітальних інвестицій на 36,3% до майже 136 млрд грн. По Україні цей показник зменшився на 38,2%.

За рахунок зменшення обсягів руху товарів, зокрема, мінеральних продуктів, машин, обладнання та механізмів, а також електротехнічного обладнання та продукції хімічної і пов’язаних з нею галузей промисловості, імпорт скоротився на 10,6% до майже 23 млрд дол. На 0,3% та майже 12,5 млрд дол. зменшився обсяг експорту.

Крім того, у 2020 році спостерігалось зростання рівня індексу споживчих цін до 105,8%, збільшення обсягу заборгованості із виплати заробітної плати майже в 1,7 рази до 340 млн грн, а також зростання рівня безробіття (за методологією Міжнародної організації праці) на 0,9 відсоткових пункти до 6,6%.

Проте, як зазначають фахівці Департаменту економіки та інвестицій КМДА, у 2021 році передбачається відновлення позитивного тренду розвитку економіки після значних втрат, спричинених пандемією COVID-19, на рівні 2-3%. Усі елементи попиту матимуть позитивну динаміку, а споживчий попит стане одним із ключових елементів відновлення економіки. Прогнозується збільшення обороту роздрібної торгівлі та обсягу будівельних робіт, зростання середньої заробітної плати, очікується приріст як внутрішніх, так і зовнішніх інвестицій, відбуватиметься поступове зниження рівня безробіття. Також активізація на зовнішніх ринках забезпечить зростання експортних поставок товарів.

Але характер відновлення економіки міста Києва буде залежати від вже існуючих карантинних заходів в Україні, зокрема і в умовах «адаптивного карантину».

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

КНДУ «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста»