КМДА Київська міська державна адміністрація


9 липня 2021

Комфортний та безпечний Київ у 2035 році: в столиці відбулись публічні обговорення візії міста майбутнього

Комфортний та безпечний Київ у 2035 році: в столиці відбулись публічні обговорення візії міста майбутнього

Протягом двох днів представники громадськості та експерти обговорювали ідеї та пропозиції киян, які мають на меті змінити столицю на краще. Public Talk: Київ 2035 відбувались в столиці 7-8 липня у рамках підготовки проєкту Стратегії розвитку міста Києва до 2035 року. Про це повідомили в Департаменті економіки та інвестицій КМДА.

«Протягом місяця кияни надавали свої пропозиції щодо того, яким вони хочуть бачити Київ у 2035 році. Нам потрібно об’єднати зусилля всіх, кому не байдуже майбутнє і хто готовий долучитися до спільної справи розвитку столиці. Саме від нас залежить, яким буде Київ. Нам у цьому місті жити!» – зазначив перший заступник директора Департаменту економіки та інвестицій КМДА під час відкриття Вячеслав Панченко Public Talk: Київ 2035.

Кияни, експерти, представники громадськості презентували й обговорювали ідеї та подані пропозиції щодо формування комфортного та екологічного міського простору – збереження довкілля та річок, що протікають у столиці, а також щодо популяризації профілактичних заходів для здоров’я населення. Ішлося також про розвантаження транспортної системи і будівництво комфортних сполучень приміських агломерацій зі столицею, смарт-спеціалізацію Києва, ефективне врядування, а також розвиток столиці як культурного і туристичного центру до 2035 року.

Участь у заході, зокрема, взяли архітектор та урбаніст Юліан Чаплинський, радниця Бучанського міського голови Михайлина Скорик, громадська екологічна інспекторка, голова ГО «Save Dnipro» Ірина Черниш, кураторка соціальних проєктів ЛУН Анна Денисенко, CEO Helsi.me Євген Донець, CEO «Svitlo Concert» Євген Кривін, Президент Асоціації в’їзних туроператорів України Марія Юхновець, екс-голова постійної комісії з питань екологічної політики Київської міської ради, ініціатор розробки Екологічної стратегії Києва Костянтин Яловий та кияни-автори ініціатив.

У просторовому плануванні міста необхідно закласти концепцію п’ятнадцяти хвилинної пішохідної доступності до медичних закладів, шкіл, садочків, магазинів. У цьому переконаний Юліан Чаплинський. Він також наголосив на необхідності зазначення в Стратегії-2035 «стратегічних жертв» – те, від чого місто відмовиться заради більш повноцінного розвитку.

«Я б дуже хотів, щоб, крім усього хорошого, у Стратегії-2035 були представлені стратегічні жертви – чого не варто чекати», – сказав він.

Стратегія-2035 має передбачати те, що передмістя хоче київського життя, київських стандартів комфорту. На цьому наголосила радниця Бучанського міського голови Михайлина Скорик.

«Навколо Києва виріс, по суті, ще один Київ. Це 12-15 громад, і кожна з них має свою стратегію розвитку, своє бачення. Фактор передмістя обов’язково має бути частиною Стратегії розвитку Києва. Столиця та тридцятикілометрова зона навколо мають розвиватись синхронно. І чим краще ми їх синхронізуємо в управлінських рішеннях, тим більш правильно будуть відбуватися ці процеси», – зазначила вона.

Про необхідність відновлення культурної інфраструктури в столиці наголошували і експерти, і громадськість.

«Місто має запровадити електронну систему запитів на дозволи проведення масових заходів і прозору систему відслідковування їх проходження, а також створити міський онлайн-календар подій», – зазначила киянка Наталія Склярська, яка подала свої пропозиції через онлайн-анкету і серед інших киян була запрошена до участі у Public Talk: Київ 2035.

Чимало експертів і киян-авторів ідей наголошували, зокрема, на необхідності розвитку ділового туризму у столиці. Зокрема, створенні конгрес-бюро, яке промотуватиме Київ як найкраще місце в світі для проведення форумів і конференцій світового рівня. Крім того, потрібно підвищувати цікавість туристів до української столиці не лише для турів вихідного дня, але і для більш тривалих подорожей.

Public Talk: Київ 2035 відбулись у рамках інформаційно-комунікаційної кампанії зі створення Стратегії розвитку міста Києва до 2035 року.

Відеозаписи Public Talk: Київ 2035 можна подивитися на сайті та Youtube-каналі КМДА.

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.