Головна  →  Новини  →  11 вересня 2023

За прогнозованими підсумками 2023 року економіка столиці зросте на 0,5-1,0% в разі непогіршення безпекової ситуації через війну в Україні

За прогнозованими підсумками 2023 року економіка столиці зросте на 0,5-1,0% в разі непогіршення безпекової ситуації через війну в Україні

Наприкінці цього року очікується зростання економіки на 0,5-1,0% за умови непогіршення безпекової ситуації через широкомасштабне військове вторгнення росії в Україну. Такі прогнозовані показники наводить Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста Києва.

Як передбачають фахівці, після стрімкого падіння економіки у 2022 році Київ у більшості сфер ймовірно відновлюватиметься швидше, ніж Україна в цілому. Це пов’язано з більш потужною економічною позицією столиці та наявністю висококваліфікованих кадрів, а також із тим, що місто зазнало порівняно меншої шкоди від війни, ніж інші регіони України.

Адаптація бізнесу до поточних викликів війни, стабільне функціонування енергосистем міста, поступове відновлення внутрішнього споживчого попиту сприяють відновленню більшості видів економічної діяльності столиці. Одночасно сповільнюється зростання споживчих цін. Цьому сприяє достатня пропозиція продовольчих товарів, а також заходи НБУ, спрямовані на утримання цінової та курсової стабільності. За прогнозованими підсумками 2023 року зростання індексу споживчих цін (у розрахунку з грудня 2022 року до грудня 2023-го) очікується на рівні 15% на відміну від зростання на 27,4% у 2022 році.

Очікується, що наприкінці 2023 року кількість зареєстрованого населення у столиці становитиме 2,9 млн осіб, що попри зниження безпекових ризиків і повернення частини мешканців все ще є нижчим за довоєнний рівень. При цьому очікується поступове відновлення ринку праці. Чисельність працездатного населення у віці від 15 до 70 років поступово збільшуватиметься та становитиме трохи більше 1 млн осіб.

Дещо зросте рівень зайнятості населення, що позитивно вплине на підвищення середньої заробітної плати в Києві: очікується номінальне зростання на рівні 15%. Однак за оцінками фахівців інституту, цей процес все ще є не стійким. Враховуючи непоновлені можливості економіки міста, міграційні процеси та дисбаланс на ринку праці рівень безробіття перевищуватиме довоєнний рівень та становитиме 12,8%.

Разом із тим, війна продовжує негативно впливати на всі сфери діяльності міста через високі інвестиційні ризики, загрози руйнувань енергетичної системи, логістичні обмеження тощо. Як наслідок, капітальні інвестиції в реальному вимірі скоротяться на 3-4%, а обсяги експорту товарів та послуг на 13-14%.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

КНДУ «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста»