Головна  →  Новини  →  17 листопада 2023

Віталій Кличко відкрив Інвестиційний форум міста Києва у Брюсселі: Робимо все, щоб Київ став флагманом повоєнного відновлення та розвитку

Віталій Кличко відкрив Інвестиційний форум міста Києва у Брюсселі: Робимо все, щоб Київ став флагманом повоєнного відновлення та розвитку

Мер Києва Віталій Кличко та мер Брюсселя Філіп Клоз відкрили Інвестиційний форум міста Києва, який другий рік поспіль відбувається в Брюсселі. Створити платформу європейських міст для допомоги Києву торік запропонував мер Брюсселя. Захід присвячений повоєнному відновленню та інноваційному розвитку української столиці. Також сьогодні на форумі Київ та Брюссель підпишуть угоду про побратимство міст.

Виступаючи та спілкуючись на форумі, Віталій Кличко підкреслив, що сьогодні вся увага міської влади Києва зосереджена, насамперед, на утриманні й забезпеченні роботи критичної інфраструктури, наданні необхідних сервісів мешканцям міста. На забезпеченні обороноздатності Києва та організації допомоги Збройним Силам. На відбудові пошкоджених чи зруйнованих ворогом житлових будинків, соціальної та транспортної інфраструктури. Мер столиці зазначив, щоб Києву вийти на довоєнні соціально-економічні показники, знадобиться кілька років. За умови, що не погіршиться безпекова ситуація у столиці та економічна ситуація у країні.

«Разом із тим, в умовах і викликах війни столичні підприємці та промисловці продовжують працювати, сплачувати податки, забезпечувати робочі місця. За 7 місяців 2023 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, відбувається деяке пожвавлення бізнесу, який виявився гнучким, відповідальним і зміг адаптуватися до роботи в нинішніх реаліях. Наразі в Києві, серед інших суб’єктів бізнесу, зареєстровані зокрема 12 бізнес-інкубаторів, 38 технопарків, майже 2 тисячі інвестиційних фондів і компаній, понад 550 інноваційних фондів і компаній. Київ в умовах воєнного стану підтримує підприємців, надає пільги від міста, знизив ставки місцевих податків та зборів», – підкреслив Віталій Кличко.

Він зазначив, що для відбудови і відновлення української столиці та реалізації важливих для Києва проєктів дуже важлива міжнародна підтримка. Віталій Кличко нагадав, що минулого року на Форумі в Брюсселі мери, представники 15 європейських міст домовились про об’єднання зусиль для допомоги у відбудові Великого Києва. І створили Брюссельську платформу, яка дала старт активним процесам у важливих для Києва проєктах. Зі створення сучасного реабілітаційного центру для військових, із облаштування лабораторії з виробництва інноваційних біомедичних продуктів, з оновлення рухомого складу міського транспорту, проєктів із соціальної підтримки.

«Ми співпрацюємо з європейськими муніципалітетами, які комунікують із місцевими бізнесами, шукають можливості для реалізації пріоритетних для нас проєктів. Зокрема, в галузях медицини, енергетичної та екологічної безпеки, освіти, комунальної сфери. Брюссельська платформа відкрита для нових учасників. І сьогодні до неї доєднаються ще кілька міст. А зв’язок між Києвом та Брюсселем є прикладом ефективної співпраці міст. Сьогодні він буде закріплений Меморандумом про подальшу співпрацю. Наші міста стануть побратимами», – підкреслив Кличко.

Він зазначив, що попри війну Київ продовжує підготовку та реалізацію спільних інфраструктурних проєктів із міжнародними фінансовими організаціями. Зокрема, з Європейським інвестиційним банком та Європейським банком реконструкції та розвитку.

«Плануючи відбудову та подальший розвиток Києва, ми закладаємо великий потенціал у реалізацію інвестиційних проєктів та державно-приватне партнерство. Найближчі роки як на рівні держави, так і столиці, зокрема, пріоритетними для залучення іноземних інвестицій будуть будівництво, відновлювана енергетика, оборонно-промисловий комплекс, фінансові послуги, транспорт та інформаційно-комунікаційні технології. Наша мета – інноваційна європейська столиця, комфортне місто для людей. І ми робимо все, щоб Київ став флагманом повоєнного відновлення та розвитку», – наголосив Віталій Кличко.

Цього року Інвестиційний форум міста Києва зібрав понад 500 учасників – представників європейських інституцій, муніципалітетів, міжнародних інвестиційних фондів та фінансових організацій європейського бізнес-середовища. Участь у ньому беруть, зокрема, мери європейських міст та делегації з Лондона, Гельсінкі, Риги, Тирани, Брюсселя, Києва, Маріуполя, Сараєво. Виступили перед учасниками чи візьмуть участь у панельних дискусіях, зокрема, єврокомісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс, міністерка оборони Бельгії Людівін Дедондер, міністерка закордонних справ Бельгії Хаджа Лабіб, генеральний директор з питань бюджету Європейської комісії Герт-Ян Купман, бельгійська міністерка співробітництва в галузі розвитку та міської політики Каролін Геннез, віце-президентка Європейського інвестиційного банку Тереза Червінська, директорка інфраструктурних проєктів у Європі ЄБРР Сюзан Горанссон. Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн долучилась до Форуму онлайн-виступом.

На Форумі також широко представлений дипломатичний корпус. У заході беруть участь посли та представники дипломатичних місій 36 іноземних держав, акредитованих у Королівстві Бельгія.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

КНДУ «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста»