Головна  →  Новини  →  18 грудня 2019

Органи місцевого самоврядування можуть коригувати тарифи виключно за заявою суб’єкта господарювання – Наталія Мельник

Тарифи на опалення для населення залишаються незмінними. Органи місцевого самоврядування можуть встановлювати/коригувати тарифи виключно за заявою суб’єкта господарювання. Про це повідомила директорка Департаменту економіки та інвестицій Наталія Мельник.


Такі вимоги передбачено Порядком формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 №869 (в редакції постанови КМУ від 03.04.2019 №291).
З набранням чинності в повному обсязі з травня поточного року Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189-VIII (далі - Закон) суттєво змінено систему договірних взаємовідносин між виконавцями комунальних послуг та споживачами, найменування комунальних послуг, вимоги до формування та встановлення тарифів на комунальні послуги тощо.


«Так, співвласники багатоквартирних будинків, незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком, зобов’язані до 01 травня 2020 прийняти рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг щодо кожного виду комунальної послуги (крім послуг з постачання електричної енергії та природного газу) згідно з частиною першою статті 14 цього Закону, а виконавці комунальних послуг - укласти із такими співвласниками договори про надання відповідних комунальних послуг відповідно до обраної співвласниками моделі організації договірних відносин», - зазначила Наталія Мельник.


За її словами, реалізація норм і положень цього Закону, зокрема, що регулюють надання та оплату комунальних послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, здійснюватиметься з переходом на нові договірні відносини між виконавцями комунальних послуг і споживачами.


Разом з тим, на сайті Міністерства розвитку громад та територій України розміщено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про здійснення перерахунку споживачам розміру плати за спожиту теплову енергію та комунальні послуги протягом опалювального періоду 2019/2020 рр. у зв’язку із зміною ціни природного газу».


В проекті акту, зокрема, йдеться про те, що протягом опалювального періоду 2019/2020 рр. в умовах зміни ціни природного газу для підприємств теплопостачання здійснюється перерахунок розміру нарахованої плати за теплову енергію, послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води.


З набранням чинності даної Постанови, вказаний перерахунок відображатиметься у платіжних документах споживачів, надісланих у місяці, що є наступним за розрахунковим періодом. Перерахунок за жовтень - грудень 2019 року здійснюватиметься підприємством теплопостачання у квітні 2020 р. та відображатиметься у платіжних документах споживачів, надісланих у травні 2020 року.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

КНДУ «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста»