Головна  →  Новини  →  28 травня 2020

У першому кварталі 2020 року в Києві зріс експорт товарів, оборот роздрібної торгівлі та середньомісячна заробітна плата

У першому кварталі 2020 року в Києві зріс експорт товарів, оборот роздрібної торгівлі та середньомісячна заробітна плата

У першому кварталі 2020 року в столиці збільшився обсяг реалізованої промислової продукції, експорт, оборот роздрібної торгівлі та середньомісячна заробітна плата населення. Натомість зменшились обсяги виробленої будівельної продукції та імпорту товарів. Про підсумки соціально-економічного розвитку міста Києва за січень-березень поточного року повідомив Департамент економіки та інвестицій КМДА.

За попередніми даними аналізу реального сектору економіки у січні-березні 2020 року індекс промислової продукції підприємств м. Києва по відношенню до січня-березня 2019 року становив 98,6%. Це відбулось за рахунок зниження виробництва за секціями «Переробна промисловість» на 2,3% та «Постачання електроенергії, газу пари та кондиційованого повітря» на 0,3%. Разом з тим у січні-березні 2020 року на 9,3 млрд грн збільшився обсяг реалізованої промислової продукції порівняно з січнем-березнем 2019 року і склав 66,2 млрд грн.

Обсяг виробленої будівельної продукції у січні-березні 2020 року становив 6,5 млрд грн, це 24,8% загальнодержавного обсягу. В порівняльних цінах це на 8,3% менше минулорічного рівня.

Відбулось також скорочення і в зовнішній торгівлі. Поряд із зростаючим експортом на 2,9% порівняно до аналогічного періоду 2019 року з показником 3131,1 млн дол. США, скоротився імпорт товарів на 4,3% у порівнянні з січнем-березнем 2019 року і склав 5527 млн дол. США. В цілому в Україні експорт зменшився на 0,2%, імпорт – на 3,4%.

Найбільше Київ експортував продукцію хімічної промисловості, машини, обладнання та механізми,  жири, олії тваринного або рослинного походження, а також мінеральні та  готові харчові продукти. Скоротились зовнішні продажі продуктів рослинного походження, деревини, полімерних матеріалів та пластмас, продуктів тваринного походження. Столичні підприємства експортували власну продукцію до Китаю, Єгипту, Індії, Нідерландів, Іспанії, Польщі, Туреччини, республіку Корея, Іраку та Італії. Найбільшими постачальниками товарів до міста Києва є Індія, Японія, Польща, Угорщина, Італія, Нідерланди, Республіка Корея, Туреччина, Литва та Іспанія.

У першому кварталі 2020 року оборот роздрібної торгівлі збільшився на 7,9% порівняно з аналогічним періодом  2019 року та склав 53 млрд грн, що становить 19,4% загальнодержавного обсягу.

Середньомісячна заробітна плата в Києві у січні-березні 2020 року зросла на 13% порівняно з аналогічним періодом минулого року і становила 16737 грн. Цей же показник в Україні складає трохи більше 11тис грн.

Разом з тим, у березні 2020 року в столиці на 2,4% порівняно з груднем 2019 року збільшився індекс споживчих цін. Найбільше в Києві здорожчали одяг та взуття, послуги в галузі відпочинку та культури, охорони здоров’я, алкогольні напої та тютюнові вироби, послуги зв’язку та освіти.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

КНДУ «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста»