КМДА Київська міська державна адміністрація


28 липня 2021

План дій «Зелене місто» для Києва: відповідно до методології ЄБРР попередньо опрацьовано короткий перелік потенційних заходів

План дій «Зелене місто» для Києва: відповідно до методології ЄБРР попередньо опрацьовано короткий перелік потенційних заходів

Триває процес розроблення Плану дій «Зелене місто» для Києва. Наразі, відповідно до методології Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), попередньо опрацьовано короткий перелік потенційних заходів, які мають увійти до Плану.

23 липня робоча група з розроблення Плану для Києва обговорила з командою консультанта напрацювання робочої групи за підтримки команди консультантів компаній WS Atkins International Ltd та Bilfinger Tebodin Україна та надала «попередній просіяний список пріоритетних дій» на остаточний перегляд та погодження членам робочої групи від КМДА, залученим профільним департаментам.

На останньому семінарі з зацікавленими сторонами у червні презентували громадськості бачення, стратегічні цілі та довгий перелік потенційних заходів для Плану дій «Зелене місто». Під час семінару, у якому взяли участь понад 100 учасників, отримано понад 200 фахових коментарів, зауважень та пропозицій, що на сьогодні опрацювали та врахували. Майже з кожною організацією або особою, що надавали пропозиції, відбулися додаткові індивідуальні консультації.

Як результат, довгий перелік потенційних заходів був розширений із 53 до 74, уважно переглянутий та переформатований. Наступним кроком цей перелік було проаналізовано та «просіяно» за методикою багатокритеріального аналізу з урахуванням не тільки пріоритетності заходів, але й впливовості заходу на досягнення цілей, розвиток міста в цілому, а також таких критеріїв як досяжність, доступність, ширші вигоди на кшталт соціальних покращень та економічних вигід та значення для міста, та «розумність» рішень (просування смарт-технологій та використання даних).

Велика кількість коментарів, зауважень та пропозицій надійшла на адресу секторів транспорту та опірності міста та адаптації до кліматичних змін, чим ще раз підтверджено правильність визначення саме цих сфер як таких, що потребують першочергової уваги та відповідних рішень. Деякі заходи з огляду на наскрізний характер та комплексність міського планування перенесені до сфери опірності (життєздатності) міста та адаптації до кліматичних змін як такі, що матимуть вплив на інші сектори.

Протягом наступних двох тижнів робоча група матиме час на перегляд представленого переліку та погодження результатів. Після чого допрацьований варіант буде представлено на погодження зовнішнім зацікавленим сторонам під час відповідного семінару-консультації, який відбудеться, скоріше за все, на початку вересня, про що буде повідомлено додатково.

«До проєкту Плану дій «Зелене місто» увійдуть потенційні заходи, які є релевантними цілям та інтересам киян та допоможуть системно вирішувати екологічні проблеми міста. Участь наших партнерів – ЄБРР, WS Atkins International Ltd та Bilfinger Tebodin Україна, а також команди секторальних експертів, громади та всіх зацікавлених організацій забезпечить спільний якісний результат», – переконана директорка Департаменту економіки та інвестицій КМДА, керівниця робочої групи координаційної ради з розробки Плану дій «Зелене місто» для міста Києва Наталія Мельник.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.