Головна  →  Новини  →  8 грудня 2022

Наступного року заходи Програми економічного і соціального розвитку міста Києва на 2021-2023 роки буде зосереджено на забезпеченні належної роботи критичної інфраструктури, збереженні стабільної соціальної ситуації та відбудові зруйнованих об’єктів

Наступного року заходи Програми економічного і соціального розвитку міста Києва на 2021-2023 роки буде зосереджено на забезпеченні належної роботи критичної інфраструктури, збереженні стабільної соціальної ситуації та відбудові зруйнованих об’єктів

У 2023 році акцент у реалізації Програми економічного і соціального розвитку міста Києва на 2021-2023 роки буде зроблено на заходах для належної роботи інженерно-транспортної та критичної інфраструктури та збереженні стабільної соціальної ситуації у місті, зокрема, забезпеченні соціальних гарантій для найбільш вразливих категорій населення під час воєнного стану, а також на відбудові зруйнованої житлової, соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста через підступні атаки ворога.

Відповідне рішення про внесення змін до Програми економічного та соціального розвитку міста Києва на 2021-2023 роки в частині наступного року ухвалили депутати Київради.

Оптимізація заходів, передбачених Програмою, та бюджетних коштів зумовлена обмеженістю ресурсів через суттєве скорочення економіки міста від початку воєнних дій та необхідністю першочергового фінансування заходів із ліквідації наслідків ворожих ракетних обстрілів. Крім того, кошти спрямовуються на забезпечення належної роботи об’єктів критичної інфраструктури та життєдіяльності в місті в умовах воєнного стану.

Як зазначають в Департаменті економіки та інвестицій КМДА, очікується, що у 2023 році економіка столиці поступово відновлюватиметься, проте не вийде на довоєнний рівень. За попередніми даними ВРП на кінець 2022 року зменшиться на 36%, а у 2023 році зросте на 2,5%. Скорочення експорту товарів очікується на рівні 39% до 9,4 млрд дол., проте у 2023 році стабілізація з поставкою продукції вплине на збільшення експорту – на 5% до 9,8 млрд дол. Промислове виробництво до кінця поточного року скоротиться на 37,7%, а у 2023 році прогнозується зростання на 6,6%. Разом із тим, у 2022 році очікується зростання рівня інфляції на 36,8%, а у 2023 році прогнозується ріст цін на 15%. За попередніми оцінками, у 2022 році середня номінальна заробітна плата зменшиться порівняно з 2021 роком на 10% та становитиме 19,5 тис. грн, проте і наступного року вона суттєво не збільшиться – лише на 15% до 22,5 тис. грн. Кількість зайнятих працівників у 2022 році скоротиться на 3,7%, але наступного року очікується незначне збільшення кількості зайнятих у межах 2 відсотків. Такий стан речей стримуватиме розвиток економіки міста у наступному році.

Тож у 2023 році на будівництво, реконструкції та капітальні ремонти за Програмою економічного і соціального розвитку міста Києва на 2021-2023 роки передбачається виділення 7,6 млрд грн. Це двічі менше, ніж обсяг коштів, закладений на виконання Програми на початку 2022 року.

За галузевим розподілом найбільший обсяг бюджетних коштів буде спрямовано на реалізацію проєктів у галузі транспорту, транспортної інфраструктури та дорожнього господарства – 3,6 млрд грн, із яких близько 1 млрд грн – це кошти дорожнього фонду, на житлово-комунальне господарство - 2,7 млрд грн, на охорону здоров’я – 792,2 млн грн та на освіту – 394,7 млн грн.

У 2023 році в столиці продовжиться реконструкція та будівництво на ділянках Київської окружної дороги, реконструкція Шулявського шляхопроводу та розвиток столичного метрополітену.

Значну частину коштів у галузі житлово-комунального господарства передбачено на великі інфраструктурні проєкти, реалізація яких важлива не лише для Києва, але і для всього Київського регіону. Зокрема, йдеться про реконструкцію Бортницької станції аерації та укріплення дамб мулових полів біля неї, технічне переоснащення ділянок полігону побутових відходів у с. Підгірці та реконструкцію і технічне переоснащення заводу «Енергія». Понад 101 млн грн буде направлено на реконструкцію каналізаційних колекторів та об’єктів водопостачання.

Також кошти будуть спрямовані на відновлення об’єктів після ворожих ракетних обстрілів. Зокрема, на ремонт ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6, а також на завершення розпочатих у поточному році відновлювальних робіт на житлових будинках по вул. Глибочицькій та вул. Остапа Вишні.

На капітальні ремонти найпростіших укриттів та захисних споруд цивільного захисту планується виділити 569 млн грн. Крім того, у 2023 році за Програмою буде продовжено впровадження енергоефективних заходів: утеплення фасадів, заміну вікон та ремонт покрівель, капітальний ремонт інженерних мереж тощо. На капітальний ремонт парків та скверів та влаштування об’єктів благоустрою передбачається направити 150 млн грн.

У сфері житлової політики в Програмі 330 млн грн закладено на придбання житла для різних категорій населення, зокрема для учасників АТО, дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також черговиків квартирного обліку та інших киян, що потребують поліпшення житлових умов. Із передбачених коштів 130 млн грн буде спрямовано на придбання житла для тимчасового користування в тому числі внутрішньо переміщених осіб.

У 2023 році у галузі «Соціальний захист та соціальне забезпечення» заплановані видатки в розмірі 89 млн грн. Зокрема, планується завершити реконструкцію будівель для створення двох центрів соціального захисту у Деснянському та Подільському районах, а також продовжити капітальні ремонти приміщень на вул. Зоологічній, 3 для розміщення центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю Шевченківського району.

На відновлення музеїв, пошкоджених внаслідок ракетних ударів в центрі міста – національного музею мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків, національного музею «Київська картинна галерея» та музею видатних діячів української культури – Програмою у 2023 році передбачено виділення 56,4 млн грн.

У наступному році в місті Києві продовжиться реалізація 30 міських цільових програм, із яких 29 – пролонговані з попередніх років та  нова МЦП, заходи якої будуть спрямовані на реінтеграцію, підтримку і соціальний захист учасників та учасниць бойових дій.

 

 

Фото прес-служби КМДА

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

КНДУ «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста»