Головна  →  Новини  →  25 жовтня 2023

Під час повоєнного відновлення найбільш затребуваними на ринку праці будуть спеціалісти будівельної сфери, медики та психологи - НДІРоМ

Під час повоєнного відновлення найбільш затребуваними на ринку праці будуть спеціалісти будівельної сфери, медики та психологи - НДІРоМ

Під час повоєнного відновлення найбільш затребуваними на столичному ринку праці будуть спеціалісти будівельної сфери, медичні працівники, психологи та IT-спеціалісти. Про це повідомили в Науково-дослідному інституті соціально-економічного розвитку міста Києва на основі аналізу тенденцій і трансформаційних змін на ринку праці за останні роки.

Для відбудови зруйнованої інфраструктури, доріг, комунікацій і житла ринок праці столиці потребуватиме будівельників, проєктувальників, архітекторів, спеціалістів у сфері енергетики та транспорту. Зокрема, найбільшим буде попит на робітничі професії: слюсарів, електриків, зварювальників, столярів, монтажників. Також завжди будуть потрібні працівники комунальної сфери. Окрім того, вже існує й надалі тільки зростатиме потреба в медичних кадрах – як у лікарях різних спеціалізацій, так і у кваліфікованих медичних сестрах і молодшому медичному персоналі. Особливо це стосується реабілітологів, психологів і психотерапевтів для надання допомоги і підтримки військовим, які повернулись з війни, членам їхніх сімей і членам сімей загиблих Захисників, людям, які перебували в окупації тощо. Не зупинить свій розвиток і ІТ-сфера, попит на ІТ-спеціалістів все більше зростає в усіх галузях економіки та безпеки країни.

Фахівці Інституту проаналізували тенденції на ринку праці з 2018 року (відповідність попиту і пропозиції робочої сили, стан і структуру вакансій, рівень заробітної плати, яку пропонують роботодавці), а також визначили основні шляхи подолання безробіття в часи повоєнного відновлення.

Так, повномасштабна війна російської федерації проти України та пандемія COVID-19 негативно вплинули на розвиток ринку праці – змінилися поведінкові практики роботодавців і шукачів роботи, переформатувалися потреби ринку. Масова внутрішня та зовнішня міграція населення працездатного віку, зниження економічної активності підприємств, скорочення зайнятості на підприємствах, інвалідизація громадян, суттєве зростання кількості внутрішньо переміщених осіб, які потребують працевлаштування, зумовлюють загострення ситуації на ринку праці.

Як наголошують в Інституті, щоб зменшити рівень безробіття та стабілізувати столичний ринок праці, необхідно реалізувати низку заходів. Першочергово йдеться про стимулювання процесу повернення біженців, забезпечення їхньої соціальної і трудової реінтеграції, зайнятості в економіці й самозайнятості. Зокрема це можливо здійснити шляхом запровадження програм фінансової підтримки громадян, які хочуть створити власний бізнес чи розвивати вже налагоджену справу зі створенням нових робочих місць.

Також серед заходів особливої уваги потребує популяризація робітничих професій і виведення їх на вищий рівень престижності. Крім того, розвиток інклюзивного ринку праці, стимулювання зайнятості молоді та пенсіонерів, робота на дому та інші заходи, які доцільно об’єднати в єдину міську цільову програму зайнятості населення, сприятимуть покращенню ситуації на столичному ринку праці. Реалізація цих заходів стимулюватиме ріст рівня зайнятості населення і прискорюватиме економічне та соціальне відновлення й повоєнний розвиток як країни, так і Києва, зазначають у Науково-дослідному інституті соціально-економічного розвитку міста Києва.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

КНДУ «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста»